Ekonomisk teori anger att ett företag eller en BRF ska genomföra sådana investeringar som har ett positivt nuvärde, där överskotten är större än kapitalkostnaden för de bundna resurserna. En effektivitetsinvestering handlar om att effektivisera en redan genomförd resursallokering i en fastighetstillgång, med syftet att öka det genererade överskottet. Det kan antingen röra sig om en lägre årlig kostnad, alternativt en större kapitalinjektion – eller i många fall både och.
Att bara behålla befintliga fastighetstillgångar kan inte försvaras med det så kallade sunk cost-argumentet – det vill säga att investeringen redan är gjord och att det därför inte spelar någon roll om den blev dålig. Förklaringen är nämligen att alla gemensamt ägda fastighetstillgångar i en BRF binder medlemmarnas insatskapital och därför alltid kostar pengar – direkt i form av räntekostnader, indirekt i form av alternativkostnader – eller allt som oftast både och.
Ett rationellt ekonomiskt beslut tillser att varje kapitalbindande gemensam tillgång åtminstone täcker sina egna kostnader; annars subventioneras tillgången av föreningens medlemmar – något som knappast är förenligt med att främja deras ekonomiska intressen. Den andra sidan av myntet är att de tillgångar som inte täcker sina egna kostnader antingen ska omvandlas eller avyttras – så att deras dolda värden kan realiseras.
För att korrekt identifiera en förenings tillgängliga effektivitetsinvesteringar, har BRFIQ utvecklat en särskild metodik med att stresstesta en förenings olika fastighetstillgångar, för att säkerställa att varje enskild tillgång just bär sina egna kostnader. Sådana gemensamt ägda fastighetstillgångar inkluderar allt från kommersiella uthyrningslokaler, festvåningar, hobbyrum och gemensamhetslokaler – till råvindar, garage, källare, tvättstugor och övriga markytor.
Som exempel på ett sådant stresstest betingar en festvåning, med ett implicit marknadsvärde på fem miljoner, en alternativkostnad på 175.000 kr per år vid 3,5 % långsiktig låneränta – vilket i sin tur innebär 175.000 kr mer i räntekostnader än nödvändigt. Om man sedan betänker att föreningen över tid behöver bekosta festvåningens underhåll, med medlemmarnas månadsavgifter, rör det sig om ytterligare ca 25–40 procent i årliga kostnader. En enkel festvåning kan således innebära dolda kostnader för föreningens medlemmar på i storleksordningen 230.000 kr per år.