Vad en BRF i praktiken äger är föreningens fastighet, bestående av byggnaderna och marken. Om marken är arrenderad ägs de facto endast byggnaderna, vilket innebär en särskild riskexponering mot ökade arrendeavgifter. Men föreningens fastighet är normalt delfinansierad av en bank, som lånat ut ett antal miljoner till föreningen, gentemot den gemensamma fastigheten som pantsatt säkerhet.
Detta förhållande innebär att en BRF i ekonomiska termer endast äger nettot mellan fastighetens bokförda värde och skulderna – med andra ord föreningens eget kapital. Om skulderna börjar närma sig värdet på fastigheten, eller rent av överstiger fastighetens bokförda värde, har föreningen i praktiken inte kvar något positivt netto – vilket i så fall betyder att det egna kapitalet antingen är mycket litet, eller till och med negativt. När denna situation närmar sig har föreningen ytterst allvarliga existentiella problem.
Under 2024 har det varit en växande ström av nyheter om bostadsrättsföreningar i olika typer av ekonomiska problem. Alltfler föreningar har hamnat på vad som kallas ekonomiskt obestånd, med obetalda skulder hos Kronofogden. Att en BRF befinner sig på obestånd är allvarligt nog i sig, men det riktigt dramatiska inträffar om en förening börjar ställa in betalningar och därmed riskerar att bli försatt i konkurs.
En konkurs för ett aktiebolag kan i vissa fall komma som något av en förtäckt frälsning, då det leder till att bolagets skulder så att säga kan brinna inne. För en BRF finns dock ingen som helst frälsning med en konkurs, eftersom den stora merparten av skulder normalt inte ligger i föreningen, utan i stället hos de enskilda medlemmarna. Medan skulderna därmed ligger kvar hos de boende medlemmarna, riskerar dessa att hamna i svåra ekonomiska problem, när deras insatser förloras och lägenheterna blir de facto värdelösa.
En styrelse som har full kontroll på föreningens ekonomi kan i de allra flesta fall identifiera begynnande ekonomiska problem och därigenom proaktivt förebygga deras uppkomst. Det är precis här som BRFIQ har sin expertis och kan hjälpa styrelsen att uppnå en kompetent ekonomisk förvaltning. En så kallad Second Opinion-analys, som bryter ner föreningens ekonomi i förståeliga beståndsdelar, kan säkerställa att potentiella problem upptäckas i sådan god tid att de fortfarande kan lösas.