Såväl idén som motiveringen till BRFIQ härstammar från nära två decenniers gemensam förvaltning av en bostadsrättsförening i Storstockholmsområdet, närmare bestämt i Solna. När 2010-talets negativa styrränta började övergå, först i turbulent pandemi och sedan i skenande kostnadsinflation, ändrades på bara något år de fundamentala förutsättningarna för föreningens dittills mycket goda ekonomi – särskilt vad gäller räntekostnaderna som nästan fyrfaldigades.
För att inte på bara ren slentrian och i onödan höja årsavgifterna, började vi att se över samtliga kostnadsposter i föreningens ekonomi. Men vad vi framför allt gjorde var att initiera förstudier över vilka så kallade effektivitetsinvesteringar som skulle kunna genomföras i syfte att realisera dolda värden i föreningens gemensamt ägda fastighetstillgångar.
I ljuset av att vår förening saknar såväl gemensamhetslokaler och hobbyrum som övernattningslägenheter och gemensam tvättstuga, behövde de initierade förstudierna utvidgas – till vinden, taket, gården och den kommersiella uthyrningslokalen. På grund av den gällande detaljplanen, vilken brukar vara både svår och framför allt kostsam att ändra, tvingades vi snart avskriva vinden; däremot visade sig signifikanta dolda värden finnas både på taket och gården – för att inte tala om i uthyrningslokalen. Det var i kombination med detaljerad ekonomisk analys som förstudiernas slutsatser resulterade i inte mindre än fyra konkreta effektivitetsinvesteringar:
Solpanelinstallation | Genom att installera solpaneler på föreningens samlade takyta, som dessförinnan genererade noll i intäkter men påtagliga underhållskostnader över tid, kunde föreningen spara ett antal hundra tusen kronor i årliga elkostnader.
Markförsäljning | Genom att erbjuda föreningens medlemmar med lägenheter i bottenplan möjligheten att förvärva ytterligare gemensamt ägd och outnyttjad markyta, för så kallad tilläggsupplåtelse, kunde föreningen genom en strukturerad markförsäljning amortera ner fastighetslånen med mer än en miljon.
Parkeringsplatser | Eftersom den fysiska ”avstyckningen” av de försålda markytorna gjordes genom plantering av en avgränsande häck, frigjordes ett antal hundra markstenplattor. Vi passade därför på att återanvända dessa plattor till att omvandla en av föreningens lekplatser till ett antal ytterligare parkeringsplatser för personbilar.
Lokalomvandling | Genom att till sist addera den största tillgängliga och outnyttjade markytan till föreningens kommersiella uthyrningslokal – vilken givet sitt ofördelaktiga C-läge genererade ett ansenligt årligt ekonomiskt nettominus – och i stället omvandla den till en lägenhet med bostadsrätt, kunde vi realisera flera miljoner i dolda värden för amortering av fastighetslånen, och därmed undvika flera procent i onödiga avgiftsökningar.
Det är mot bakgrund av ovan positiva erfarenheter som vi successivt nått insikten om att alla de över åren tusentals timmar, som vi gemensamt investerat i att lära oss att identifiera och inte minst mer genomföra dessa fastighetsutvecklande effektiviseringsprojekt, även kan komma till god nytta för andra bostadsrättsföreningar som ännu inte samlat på sig sådan specialistkompetens. Och det var därför som vi under hösten 2024 startade BRFIQ.