Den speciella svenska BRF-konstruktionen

BRF:en är i teorin en enkel lekmanna­lösning, men som i praktiken kräver avan­cerad specialist­kompetens för att fungera fram­gångs­rikt. 

En bostadsrätts­förening (BRF) är något väldigt svenskt och en central del av folkhems­bygget ända sedan 1930. I dag bor drygt två miljoner svenskar i en BRF, som blivit den vanligaste boende­formen i våra större städer. Vad som gör en BRF typiskt svensk är blandformen mellan privat och kollektivt ägande: varje medlem besitter en nyttjande­rätt till sin indivi­duella lägenhet, som sedan ägs tillsam­mans med övriga lägen­heter och gemen­samma ytor.

Givet att landets cirka 30.000 BRF:er tillsam­mans äger drygt 1,2 miljoner lägen­heter, så förvaltas värden för mer än 3.000 miljarder av boende lekmän. Den genom­snittliga styrelsen ansvarar därmed för 40 lägen­heter och ca 100 miljoner i insats­kapital. Utöver själva läget beror värdet på dessa lägen­heter av styrelsens samlade kompetens – närmare bestämt BRF:ens lokala IQ. Den själv­kritiska frågan blir därmed huru­vida er styrelse har tillräck­lig kompe­tens att maxi­mera fastig­hetens inne­boende värde.

Den svenska BRF-konstruk­tionen har sin grund i idéer om egalitet och jante­lagen. Dessa egen­skaper må ha tjänat byggandet av ett jämlikt svenskt sam­hälle, men knap­past kompe­tent förvalt­ning av lägen­heter för i snitt 100 miljoner. En smart styrelse tar in expert­hjälp där den interna kompe­tensen är otill­räcklig. BRFIQ bistår styrelser som presti­gelöst inser var den interna kunskapen behöver komp­letteras med extern specialist­kompetens.

Vad många missar när de köper en bostads­rätt är att göra en analys av avgif­tens storlek, som på lång sikt alltid beror på före­ningens ekonomi. Så länge före­ningen följer den lagstad­gade själv­kostnads­principen, och inte skjuter sina drift- och underhålls­kostnader på fram­tiden, innebär en lägre avgift alltid bättre ekonomi. Detta betyder att för två jämför­bara lägen­heter, avse­ende läge och ålder, ska den med lägre avgift säljas för ett högre kvadrat­meterpris – eftersom köparen lika gärna betalar räntor till banken som avgifter till före­ningen. 

Ta nästa steg med oss

Vill ni förbättra före­ningens ekonomi och öka lägen­heternas värde? Kontakta BRFIQ så förklarar vi hur din sty­relse kan nå smar­tare lösningar, som und­viker onödiga avgifts­ökningar.